Honderd jaar, dat is een hele tijd. Maar weinig mensen bereiken deze mijlpaal. En dat geldt ook voor bedrijven en verenigingen. Als dan toch het eeuwfeest bereikt wordt, moet er toch wel iets bijzonders aan de hand zijn. En dan is er reden om een feestje te geven. Dat doet dan ook Schutterij Prins Hendrik uit Afferden.

schutterij_100_09_2014

Op zaterdag 4 oktober viert de schutterij het 100-jarig bestaan met een receptie van 20.00 tot 21.30 uur in restaurant De Matshoek in Afferden. Tevens worden dan vijf jubilarissen gehuldigd.

De honderdjarige werd in 1914 aan het Rimpelt opgericht. In de kern Afferden bestond toen al een schutterij onder de naam Wilhelmina. Haar gemaal heette Prins Hendrik, een mooie naam dat goed als tegenpool kon dienen ten opzichte van de schutterij uit het dorp. Geschoten werd er toen met zwaardere geweren en loden kogels op de wip die door de leden zelf werden gegoten. Daarvoor maakten zij gebruik van een zogenaamde kogeltang. De schutterij was in die tijd al duurzaam bezig want de hulzen werden steeds opnieuw gebruikt. Maar de geweren waren niet alleen zwaarder, maar waren ook wat onzuiverder wat het schieten betreft. Waarnemend voorzitter Wim Erren herinnert zich verhalen dat het wel eens voorkwam dat als de stang flink geraakt werd, de wip er ook afvloog.

De schutterij droeg in die tijd uniformen in de vorm van een witte broek en pet. Nu overheersen de kleuren groen, wit en zwart. Creatief met problemen omgaan kon deze schutterij ook al. Toen in 1934 de club namelijk wat krap bij kas zat, werd gewoon het 25-jarig bestaan gevierd alhoewel de vereniging pas 20 jaar telde. Dankzij de extra inkomsten van het feest met openluchtbal werd zo de kas gespekt.

Ten tijde van de oorlogsjaren kende de schutterij een slapend bestaan, maar na die periode werd de draad weer opgepakt en werd besloten te gaan schieten met de lichtere 6 mm geweren. Het schietterrein lag toen achter het clublokaal van Grad Cornelissen aan het Rimpelt, waar het schietterrein nu nog steeds gelegen is. Tevens werd besloten deel te gaan nemen aan concoursen, en met succes. Ook schutterij Prins Hendrik organiseerde in die tijd concoursen. Dat gebeurde altijd begin mei in combinatie met de Rimpeltse kermis. ”Een kermis die vooral de ouderen zich zeker nog zullen herinneren”, weet Erren.

Het 50-jarig bestaan werd in 1964 groots gevierd met een internationaal schietconcours. Om te zorgen dat de kas het hele jaar door een beetje op peil bleef, werd in de wintermaanden van de jaren ’60-’70 van de vorige eeuw het caféschieten (met de luchtbuks) in de diverse cafés in Afferden geïntroduceerd. Tegenwoordig is daarvoor het kruisboogschieten in restaurant De Matshoek in de plaats gekomen.

De sluiting van het clublokaal, het café van Grad Cornelissen, bracht ook zorgen met zich mee voor de schutterij. Wim Erren: ”De concoursen werden minder bezocht en we organiseerden zelf ook geen concoursen meer. Ook het ledenaantal liep terug. Wel werd onder leiding van Wim Heijligers van De Sleutels pogingen ondernomen om wat nieuw leven in club te blazen.” De schutterij heeft momenten gekend dat slechts dertien leden op de ledenlijst stonden, terwijl in de bloeitijd eind jaren 80 de vereniging meer dan 100 leden heeft geteld. Ondanks die wisseling van leden en de gebruikelijke ups en downs heeft de schutterij tot heden toe altijd over voldoende veerkracht beschikt om dergelijke periodes door te komen.

”Net als vele andere verenigingen hebben we te maken met vergrijzing van het ledenbestand en te weinig aanwas van jonge leden”, zegt Erren. ”Maar de schietsport blijft toch trekken. Het wipschieten is een sport dat een scherp oog vereist van de schutter. Dat spreekt toch nog altijd mensen aan. En dat geldt zeker ook voor de gezelligheid. Ondanks dat er wel eens meningsverschillen zijn, kunnen we allemaal door dezelfde deur en kunnen steunen op enkele zeer trouwe leden. Ook het aantal jeugdige leden groeit weer langzaam, zodat we het volgende jubileum met vertrouwen tegemoet zien.”

Bron: Maas- en Niersbode

image_pdf