Afgelopen week is nabij kasteelruïne Bleijenbeek in Afferden keihard gewerkt om de ruim 60 jaar oude populieren te vellen. Afgelopen maandag werden in verband met het aflopende plantseizoen al de eerste nieuwe bomen geplant. Circa 50 winterlinden zijn door landgoedeigenaar ASR bij de entree van de kasteelruïne en op de toegangsweg naar de woning van Paul Heijligers in de aarde gezet.

Winterlinden zijn langzaam groeiende bomen die een hoogte kunnen bereiken van zo’n 25 tot 30 meter. Voordat zij die hoogte zullen bereiken, moeten de bomen nog wel menig jaartje groeien want de nu geplante winterlinden hebben slechts de dikte van een vinger. Verder zullen ze de eerste jaren wat extra water nodig hebben, maar dat mag geen probleem zijn met de honderden meters lange tuinslang waarmee Paul Heijligers zijn tuin van water kan voorzien.

Maandag werden met de hulp van buurman Theo Bastiaens met een grondboor machinaal de gaten voor de nieuwe aanplant voorgeboord waarna de jonge stammen in de grond werden gezet. Met een grote frees werd vervolgens de bovenkant van de oude boomstobben weggefreesd. Het is de bedoeling dat op korte termijn ook op de plek van de gekapte peppels langs de Eckeltsebeek nieuwe bomen worden geplant. Of dat ook winterlinden worden, ligt aan de eigenaar van de naastgelegen golfbaan.

Langs de gracht van de kasteelruïne herinneren nog acht peppels aan de reeks gekapte bomen. Die hadden makkelijk en goedkoop met de kap meegenomen kunnen worden. De gemeente is eigenaar van dat stukje grond en oordeelde anders. Daar vond men dat de bomen nog te gezond waren om nu te kappen.

Bron: Frans Thonen

image_pdf