Ansichtkaarten geven een mooi beeld van Afferden zoals het lang geleden was. Zo ook deze van kasteel Bleijenbeek rond 1920. Er staan ook twee personen op waarvan niet bekend was wie het zijn. Vaak verstuurd als vakantiegroet staat er op de achterkant van een ansicht een, veelal, summiere groet. Op dit onlangs opgedoken exemplaar is dat anders, de achterkant is nog bijna interessanter dan de voorkant en geeft een prachtig tijdsbeeld.

Honderd jaar geleden is het kasteel in bezit van Leonardus Prins, geboren in 1878 in Noordwijk uit een familie van bloemisten. Naar verluidt is hij rijk geworden als conservenfabrikant door tijdens de Eerste Wereldoorlog handel te drijven met het in oorlog zijnde Duitsland. In 1917 koopt hij kasteel Bleijenbeek van de fam. Van Hoensbroeck, die daar al sinds midden 19e eeuw niet meer woont. Prins maakt uitgebreide restauratieplannen en zo wordt het dak van nieuwe leien voorzien. Het is niet duidelijk waarom de plannen niet verder worden uitgevoerd en eind 1923 wordt gemeld dat Prins Bleijenbeek weer terug heeft verkocht aan de fam. Van Hoensbroeck.

De ansichtkaart is gestuurd op 12 maart 1921 naar een familie in Noordwijk. De afzenders zijn blijkbaar kennissen van de genoemde personen. Het lijkt erop dat Prins bekenden uit zijn omgeving heeft meegenomen naar Afferden om voor hem te werken, voor zover bekend: het gezin van Jan Meiland, hij is als jachtopziener in dienst van Prins, en ook Adrianus van der Plas, ook uit Noordwijk en als beroep wordt winkelier aangegeven.

Op de kaart lezen we het volgende opmerkelijke verhaal: “… Vanmorgen hebben wij een wandeling gemaakt naar het kasteel van Nard Prins. Dit is het kasteel en de zoon van Piet Plas staat er bij. Het is prachtig en rijk gemeubileerd. Met Mei komt hij hier voor goed wonen. Plas is niet meer bij hem, hij heeft hier een groote zaak gekocht, en gaat na Paschen trouwen met een meisje uit deze plaats. Vanmiddag zijn wij even bij hem geweest, hij kon ons dadelijk en was erg aardig voor ons. Hij heeft een beste zaak hier. …”.

De zoon van “Piet Plas” is Adrianus van der Plas en deze staat dus met Leonardus Prins op de foto van het kasteel. Hij is geboren in 1887 en trouwt op 31 maart 1921 met Gertruda Kamps. Hij heeft dan inmiddels het Bondshotel van de familie Clevers aan de Dorpsstraat overgenomen. Na zijn overlijden in 1925 hertrouwt de weduwe Kamps met Cornelis van Wylick uit Baarlo. Na nieuwbouw na de Tweede Wereldoorlog wordt het hotel als De Sleutels voorgezet.image_pdf