Een overzicht van het feestelijk openingsweekend van de Alverman 2.0

Vrijdag 1 juli 2022
Afgelopen vrijdag 1 juli is onder grote belangstelling Alverman 2.0 geopend. Dit nieuwe sportief en sociaal cultureel centrum van Afferden is de locatie waar mensen en verenigingen samenkomen en nieuwe verbindingen, ideeënen en inzichten geboren worden. Volgens burgemeester Manon Pelzer, Alvermanvoorzitter Rob Arts en pastoor Rick Blom een plek die een onmisbare schakel vormt in de Offerse samenleving. Niet alleen nu maar zeker ook in de toekomst.

Tijdens een overvol programma knipten burgemeester Manon Pelzer en wethouder Claudia Ponjee het lintje door van de nieuwe zaal. Tevens werd als hommage aan de op 14 januari 2020 overleden oud voorzitter van de Alverman Nic Salden op het Alvermanterrein een pad naar hem vernoemd. De onthulling werd verricht door familielid Luka van den Tweel in bijzijn van Bep Salden en rest van de familie Salden.

Na deze emotionele onthulling was het moment aangebroken dat plaatselijk kunstenaar Harm van der Zeeuw in de hal van de entree naar de nieuwe zaal zijn kunstwerk mocht presenteren. Nadat burgemeester Pelzer en wethouder Claudia Ponjee het doek hadden weggetrokken, vertelde Van der Zeeuw in een gloedvol betoog hoe hij met behulp van de 2 laatste stenen van Iedershuus er in geslaagd is ‘de ziel van Iedershuus’ vast te leggen.

Aansluitend zette het Alvermanbestuur tijdens de receptie Anneke Heijligers en Jan Buddiger als oud bestuursleden van het voormalige Iedershuus nog even in de bloemetjes. Met de komst van de nonnekes van Nuance en pastoor Rick Blom kon de receptie zegenrijk worden afgesloten. De pastoor zegende met assistentie van de vier nonnekes met gewijd water niet alleen de zaal maar ook het kunstwerk en het podium. Dat beloofde meteen een zegenrijke start van de jaren 60/70 band de Emulegro’s. Ter afsluiting van de eerste dag van het openingsweekend van Alverman 2.0 gaf deze band een kristalhelder optreden waaruit bleek dat de akoestiek van de nieuwe zaal prima in orde is.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat alle vrijwilligers die iets voor de Alverman hebben betekend en nog betekenen, op grote waardering van het Alvermanbestuur konden rekenen. Die waardering werd tijdens de opening symbolisch uitgedrukt in de vorm van een bos bloemen voor vrijwilliger Harrie Honig.

Zaterdag 2 juli 2022
Een groot aantal Offerse verenigingen en organisaties vonden elkaar deze middag in Alverman 2.0. In het kader van het openingsweekend presenteerden zij zich in dit uitgebreide sportief en sociaal cultureel centrum van Offere. De verenigingendag vond op het zelfde moment als de Friends & Familyrun plaats. Beide activiteiten hadden ondanks de inspanningen van de organisatie te maken met een wat matige belangstelling. Daarentegen wisten de koersballers niet van wijken en lieten de ballen tot het laatste minuut over het groene laken rollen.

Was een groot deel van het grote podium het domein van de fanatieke koersballers, in de grote zaal probeerden organisaties als Afferden Samen Beter, Huiskamer Béjèn, Wielercomité Afferden, kerkbestuur parochie Cosmas en Damianus, de KBO, schutterij Prins Hendrik en vollybalvereniging Montagnards de bezoekers te informeren over hun activiteiten. De andere helft van de zaal werd gebruikt voor de Friends & Familyrun, een activiteit georganiseerd door Oranjecomité/Kindervakantiewerk. Deze sportieve uitdaging gebruikte de nieuwe gymtoestellen als startmoment om vervolgens buiten op het veld over te lopen in een avontuurlijke stormbaan met hindernissen en een verkoelende waterduik. Alle jonge deelnemers ontvingen als extra verrassing een verkoelend ijsje beschikbaar gesteld door Jan Linders uit Nieuw Bergen.

Buiten waren voetbalvereniging HRC, tennisclub TVA en de beachvolleybalclub druk bezig om de bal in de lucht te houden. Dorpsraad Afferden, Dorpsarchief Afferden en de yogaclub hadden de ruimte achter het podium in bezit genomen om de mensen te informeren. Verder waren ook toneelclub Nuance, fanfare Helpt Elkander, wandelsportvereniging DWS en de gymclub van de KBO van de partij. Als extraatje kwam halverwege de middag het Basiskoor langs en verzorgde vanaf het podium een kort luchtig optreden.

Wielercomité Afferden die elk jaar op de derde zondag van september een recreatieve fietstocht houdt, had voor deze dag een speciale gratis loterij georganiseerd met enkele leuke prijsjes. Tegen het einde van de middag werden de winnende loten bekend gemaakt door Mat Custers. Alle prijsjes met uitzondering van 3 werden meteen afgehaald. De nummers 506, 401 en 421 zijn nog af te halen na een telefoontje naar Frans Thonen, tel. 0485-532262.

De 2e dag werd ’s avonds afgesloten met de dorpskwis Alverman 2.0.

Elf teams met illustere namen als ‘Dorpsschuupers’, ‘de Vrolijke Notenkrakers’, ‘Team weet geen Naam’, ‘Afferden Samen Beter in de Alverman’ en ‘Jan mit de Alvenvrollie’ deden zaterdagavond 2 juli mee aan de eerste dorpkwis in Alverman 2.0.

Onder leiding van spelleider André Erren en juryleden Et Rijniers en Lukas Wolters moesten de teams aan de hand van foto’s op groot scherm diverse vragen over onder meer de geschiedenis van het dorp Afferden beantwoorden. Enkele doe-opdrachten zoals ‘houd de bal 5 keer hoog zonder de vloer te raken, zaten er ook tussen. Bij twijfelgevallen kon men niet alleen terecht bij de jury maar ook bij de Offerse Maarten van Rossum in de persoon van Rob Arts. Het doel van deze dorpskwis is niet alleen het bereiken van de eeuwige roem. Het winnende team gaat ook met een chocoladen beker naar huis.

Belangrijker dan het winnen van deze dorpskwis is het meedoen. Dat was wel duidelijk na deze eerste dorpskwis die zeker voor herhaling vatbaar is. De vraag is alleen wie pakt de organisatie hiervan op? Stichting Dorpsarchief Afferden wellicht nu deze organisatie haar nieuwe onderkomen in de Alverman heeft gevonden?

Zondag 3 juli 2022
Het feestelijk openingsweekend van Alverman 2.0 is afgelopen zondag 3 juli afgesloten met een redelijk goed bezochte wandeltocht en een smakelijke muzikale brunch. Tijdens deze brunch werden 14 bruidsparen die vanwege de coronatijd een serenade van fanfare Helpt Elkander hebben moeten missen, nog even in het zonnetje gezet. Met een demonstratie walking football werd het openingsweekend rustig afgesloten.

Wandelsportvereniging DWS toonde zich met een aantal van 49 deelnemers niet ontevreden over de belangstelling voor de dorpswandeling. Gekozen kon worden uit een 2,5- of 5 km-wandeling te beginnen bij sportpark de Alverman. Halverwege de route was een rustplaats ingebouwd waar men met een ouderwets glaasje ranja de dorst kon lessen. De jeugdige wandelaars konden na afloop naar huis met een mooie, glimmende medaille.

Aansluitend volgde er in de nieuwe zaal van Alverman 2.0 een door fanfare Helpt Elkander georganiseerde muzikale dorpsbrunch. Ruim 100 mensen hebben hier gebruik van gemaakt. Het Studieorkest onder leiding van dirigente Marjolijn van der Lee en naderhand fanfare Helpt Elkander onder leiding van Eric Roefs zorgden voor onderhoudende en eetlustopwekkende muziek. Tussendoor werd ook nog even tijd ingeruimd om de geslaagden van het Studieorkest te vermelden.

Aan Mat Custers vervolgens de eervolle taak om de 14 bruidsparen die gedurende de coronaperiode hun 50ste danwel 60ste trouwdag hebben gevierd nog even in het zonnetje te zetten. Fanfare Helpt Elkander had speciaal deze bruidsparen voor de dorpsbrunch uitgenodigd omdat de fanfare in de coronaperiode deze bruidsparen niet met een serenade mocht bezoeken.

Het feestweekend Alverman 20 werd tot slot met een potje walking football afgesloten.

Terugkijkend mag de organisatie zeker tevreden zijn. Hoewel niet alle activiteiten even goed bezocht werden, is Alverman 2.0 goed in beeld gebracht en op de kaart gezet. Hopelijk leidt dit op termijn er toe dat steeds meer inwoners de weg naar dit vernieuwde sportief en sociaal cultureel centrum van Offere zullen vinden.

Tekst en foto’s: Frans Thonen