Ze waren de eerste lichting schoolgidsen van Nederland: Gert (79) en Gerrie (76) Verrijdt uit Afferden. Vanwege hun gezondheid lukt het gidsen niet meer en namen ze na 33 jaar afscheid. Maar met een hart vol goede herinneringen en een hoofd vol verhalen. “Kinderen echt laten struinen en ontdekken. Dat is belangrijk.”

Het gidsenechtpaar woont letterlijk aan de rand van Nationaal Park de Maasduinen. Vanuit de tuin stap je via een smal poortje zo de natuur in. Daar ligt een prachtige educatieve poel. Een plek waar kleuters van de plaatselijke basisschool nog regelmatig komen met hun schepnetjes. “Eigenlijk zou iedere school zo’n poel moeten hebben”, verzucht Gert terwijl hij enthousiast zijn tuin laat zien. “We noemen het wel eens onze dierentuin. Inmiddels heb ik al zo’n 1.200 deels zeldzame planten en dieren aangetroffen. Ik heb 300 verschillende soorten nachtvlinders geteld”, klinkt het trots. “Voor natuur hoef je echt niet ver weg te gaan. Het kan ook gewoon in de tuin, mits die niet vol tegels ligt natuurlijk.”

Gert begon in 1989 als excursiegids. Gerrie startte in 1990 samen met haar man met de Schoolgidsencursus. “Voor een groep staan was niets voor mij, maar met kinderen durfde ik het wel”, vertelt ze. Die schroom raakte ze overigens wel kwijt. In de jaren die volgden was ze betrokken bij de opleiding van nieuwe gidsen en ging ze op pad met volwassenen met een beperking. Het speciaal onderwijs kreeg ook een speciaal plekje in haar hart. “Met een beetje aanpassing draaiden we daar de normale programma’s voor de bassischool. Zo mooi om ook deze groep te zien opbloeien.”

Het educatieve programma Hubrecht de Specht, waar Gerrie nog aan meeschreef, was hun trots. “Het was een doorlopend programma. Kinderen gingen in iedere groep een keer mee. Hierdoor zag je ze echt groeien. Waar ze het ene jaar nog griezelden van diertjes lieten ze een jaar later een duizendpoot over hun hand lopen”, vertelt ze trots.

Over het mooiste plekje bij Afferden hoeven ze niet lang na te denken. De Duvelskuul. Mits je vanaf de goede kant er naartoe loopt natuurlijk. “Vanaf de hoge duin. Zodat je in de diepte plotseling het ven ziet liggen”, legt Gert uit.  Zowel voor kinderen als volwassenen een indrukwekkende plek. “Ik heb er zelfs wel eens een lokale ondernemer mee naartoe genomen die plannen had voor een golfbaan. Het plan is daarna aangepast. Je kunt vertellen hoe mooi en belangrijk natuur is. Maar het met je eigen ogen zien is toch het effectiefst. Dan voel je ook echt hoe bijzonder het is.”

Of kinderen in al die jaren veranderd zijn? “Ze zijn wel mondiger geworden”, vindt Gerrie. “En je merkt dat ze minder buiten spelen en vaak niet vies willen worden.” “Maar daarom is het juist zo belangrijk dat we met ze naar buiten gaan”, vult Gert aan.  

Dat buiten zijn gezonder maakt weet Gerrie inmiddels al te goed. Ze kan niet lang meer lopen, 800 meter maximaal. Maar die meters maakt ze het liefst in bos. Met de rollator. “Want niet alleen voor kinderen is buiten zijn belangrijk. Voor iedereen is het goed om in de natuur te zijn. Want buiten zijn maakt je gezonder.”

Bron: IVN.nl

image_pdf