Precies een jaar geleden werd de Dorpsapp Afferden gelanceerd, een geheel nieuwe stap in de communicatie met het dorp. Alles was nieuw, alles was spannend. Nu, een jaar later, heeft de Dorpsapp Afferden alle verwachtingen overtroffen. “Direct in de eerste weken liep het al storm. We hadden gehoopt op een mooi aantal deelnemers, maar nu hebben we meer dan 850 mensen die actief zijn in de D’n Offerse App.” aldus Ton Wijers, lid van de Dorpsraad Afferden en samen met Offere Mien Offere (OMO) en Afferden Samen Beter (ASB) de initiatiefnemers van dit project. 

De samenwerking met de bestaande dorpswebsite heeft ook vruchten afgeworpen, legt Hans van den Woldenberg uit: “Tot voor kort moest ik vaak zelf nieuws verzamelen, maar nu komt het via één gezamenlijk mailadres binnen. De website en de dorpsapp vormen nu samen een trechter waar alles samenkomt, wat te zien is aan de stijging van het aantal websitebezoekers sinds de lancering van de app.” De berichten stromen wekelijks binnen: “Kleine berichten worden direct geplaatst in de app, terwijl grotere berichten eerst op www.afferden-limburg.nl verschijnen en vervolgens via een link worden gedeeld in de app. Op deze manier streven we naar een juiste balans in het aantal berichten, zonder overweldigend te zijn voor onze gebruikers.” Een opvallend feit is het lage verloop van gebruikers. Ton benadrukt: “We waren aanvankelijk bang voor een groot verloop, maar 99,9% van de deelnemers is nog steeds actief in de appgroep. Dit bevestigt dat we op de juiste weg zijn.” 

De Dorpsapp Afferden heeft onlangs nogmaals bewezen van grote waarde te zijn, zoals Ton recentelijk heeft ervaren: “De fanfare ontdekten op het allerlaatste moment een fout in de oud papier kalender. Met een kort bericht in de dorpsapp konden we de meeste inwoners tijdig informeren om het papier weer naar binnen te halen.” 

“Binnenkort zullen we evalueren wat er nog verbeterd kan worden aan de Dorpsapp Afferden.” Een van de belangrijkste doelen, informeren, is inmiddels ruimschoots behaald. “Bovendien streven we ernaar om meer inwoners actief te betrekken bij onze dorpsgemeenschap. Hoewel we al goede vooruitgang boeken, is er nog ruimte voor verbetering.” Samen, als gemeenschap, werken we aan een toekomstbestendig Offere. 

Het succes van de Dorpsapp Afferden is overigens niet onopgemerkt gebleven. Ton vertelt: “We hebben inmiddels een bijdrage geleverd aan de Dorpsapp Ottersum en zien interesse vanuit Vierlingsbeek voor een soortgelijk initiatief.” Mochten overigens andere dorpen ook interesse hebben, dan kunnen deze een mail sturen naar dorpsapp@afferden-limburg.nl voor meer informatie. 

Ben je nog geen lid van de Dorpsapp Afferden? Je kunt je nog steeds aanmelden door een e-mail te sturen naar dorpsapp@afferden-limburg.nl voor de aanmeldinstructies. Meer informatie vind je op www.afferden-limburg.nl/dorpsapp. 

Foto: Een delegatie van Afferden Samen Beter, Dorpsraad Afferden en OMO een jaar geleden bij de inzegening van de Dorpsapp Afferden door Pastoor Rick Blom. (Foto Frans Thonen)

image_pdf