De Offerse molen Nooitgedacht aan het Rimpelt heeft nieuwe wieken gekregen. Ook de Lange spruit wordt vervangen en in oude stijl teruggebracht. Na deze operatie verwacht de eigenaar van de ronde stenen beltmolen Harrie Beijk dat de roeden bij goed onderhoud wel zo’n 50 jaar kunnen blijven draaien.

De vorige keer dat de wieken, roeden genoemd, vernieuwd moesten worden was in 1990. Heel wat minder dan de circa 50 jaar die verwacht worden van de nieuwe exemplaren. Door behandeling van het staal en het toepassen van speciale coatings gaan de roeden met een lengte van 25,20 meter en een gewicht van 1500 kg veel langer mee. De lange gele spruit van circa 12,5 meter, zittende aan de voorzijde van de kap is eveneens vervangen. Het materiaal bestaat uit tweedehands tropisch hardhout.

Door de aanzwellende wind was het even lastig om de roeden te plaatsen. In verband met de veiligheid werd besloten om de eerste roede horizontaal in de stalen askop te schuiven. Vervolgens werd de askop een kwartslag gedraaid en kon de tweede roede horizontaal worden ingebracht. Met spieën zijn de wieken vervolgens muurvast aan de molenas verankerd.

De molen op deze plek aan het Rimpelt stamt uit 1886 en kwam naderhand in bezit van de Offerse molenaar Arnold van den Bergh. In 1942 nam zijn zoon Chris de molen over. Een jaar later besloot hij ter verbetering van de windvang stroomlijnwieken aan te brengen. Dit werk werd uitgevoerd door molenmaker Hubert Beijk. Naderhand trouwde hij met de molenaarsdochter Tiny van den Bergh en vestigde zich in Afferden. In de laatste oorlogsjaren is de molen door de geallieerden opgeblazen om te voorkomen dat die gebruikt kon worden als uitkijkpost.

Herbouw van de molen kwam pas eind jaren vijftig serieus in beeld toen in Venray-Heide een beltmolen te koop werd aangeboden. Van den Bergh heeft toen deze molen gekocht. Na de bouw van een nieuwe romp en een opslagruimte heeft Beijk met de onderdelen van de Venrayse molen de Offerse molen afgebouwd en in 1958 in bedrijf genomen.

Toen het met de ambachtelijke maalderij steeds slechter ging is de molen mid jaren zestig stilgezet en in 1977 verkocht aan Donne, uit Bergen. In 1986 heeft molenmaker Harrie Beijk Nooitgedacht weer teruggekocht.

Het pakhuis in de molen is de laatste jaren in gebruik als groepsaccommodatie tot 12 personen. Meestal is de Nooitgedacht vrijdagmiddag wel te bezoeken. Een vrijwillige molenaar zorgt dan bij wind ervoor dat de wieken kunnen draaien.

Tekst bij foto’s:
Patrick Willems wacht boven bij de askop
. Met een hoge kraan worden de ruim 25 m lange stalen roede omhoog getakeld. Voor het optakelen moet de roede eerst mooi in balans worden gebracht. Vervolgens wordt deze opgetakeld en door de askop gestoken. Het afwerken met de hekwerken gebeurt de komende dagen.

Bron: Frans Thonen