Artsen zouden vaker vaker natuur moeten voorschrijven aan hun patiënten. Dat zegt natuurorganisatie IVN. In het Limburgse Afferden werkt een huisarts die daar al volop mee experimenteert. De praktijk van Hans Peter Jung organiseerde voor coronatijd elke twee weken een ‘biowalk’. Een wandeling in de natuur die ervoor moet zorgen dat zijn diabetespatiënten minder op consult hoeven te komen. En dat werkt.

Er wordt al jaren onderzoek gedaan naar de invloed van natuur op de gezondheid. Zo zou in de natuur zijn onder andere helpen tegen concentratieproblemen en somberheid. Ook bewegen is belangrijk, vooral voor diabetespatienten. “Door regelmatig te bewegen, zagen we dat de groep patienten die met ons meeliep significant een lager gemiddelde suikerwaarde in hun bloed had. Dat is heel positief”, aldus Jung. “Je kunt ze ook naar de sportschool sturen, maar dit is veel leuker en verbindender, waardoor ze het langer volhouden en hopelijk uiteindelijk ook op zichzelf gaan wandelen. Als huisarts moet je op een gegeven moment ook loslaten”

Succesverhaal

Natuurgids Peter Thönissen van de IVN loopt regelmatig mee met de groep patiënten. Hij kent de omgeving -Afferden ligt aan de rand van natuurgebied de Maasduinen- erg goed. Door de groep alles te vertellen over wat ze tegenkomen, merkt hij dat de interesse steeds groter wordt. Zo ook bij Theo Hermsen, hij liep al jaren rond met gezondheidsklachten zoals diabetes type 2 en klachten aan zijn rug. Door het Natuur op Recept programma staat hij elke ochtend vroeg op om de natuur in te gaan en de Afferdse hei te bezoeken. Dokter Jung bezoekt hij nog maar nauwelijks: “Eerst kwam ik elke maand in de praktijk. Dat is alleen nog af en toe voor pillen en eens per jaar voor controle”

Beluister hieronder het fragment uit een aflevering van ‘Vroege Vogels’ van zondag 6 december 2020.

Bron: BNN-VARA-Vroege Vogels
Foto: Pleun Aarts, Theo Hermsenimage_pdf