Op vrijdagavond 9 maart vond bij De Pruuver in Afferden de finale van het wintertreffen van de schutterijen uit Bergen, Siebengewald en Afferden, het Aijens gilde en het gilde uit Well plaats. In 2018 werden de eerste stappen richting dit gezellige dorpentoernooi gezet. Begonnen met drie dorpen is het nu uitgegroeid tot een treffen waar alle schutterijen en gilden uit de gemeente Bergen aan meedoen.

Dit initiatief is ontstaan tijdens het gemeentelijk koningsschieten. Zogezegd onder de schutsboom in Bergen vonden schutterij Ons Genoegen uit Siebengewald, schutterij St. Petrus uit Bergen en schutterij Prins Hendrik uit Afferden elkaar om ’s winters een vriendschappelijk treffen te houden. “We wilden in de wintermaanden elkaar een keer bezoeken en schieten volgens de gebruiken van de betreffende schutterij”, licht Mark de Kok van de Bergense schutterij toe. “We maken daardoor niet alleen kennis met andere disciplines, maar halen ook de onderlinge banden wat aan”, vult Wim Erren van de Offerse schutterij aan. “Goed voor de saamhorigheid. En niet te vergeten we hebben allemaal een gezellige avond.”

Het afgelopen jaar is na corona de draad van dit wintertreffen weer opgepakt en heeft ook het St. Antonius Abt/St. Agathagilde uit Aijen zich bij deze activiteit aangesloten. Bovendien toonde het Antoniusgilde uit Well belangstelling zodat alle schutterijen en gilden uit de gemeente Bergen gedurende de wintermaanden elkaar op een ontspannen wijze de maat konden nemen.

Bij de Pruuver in Afferden vond afgelopen vrijdagavond het laatste wintertreffen van dit seizoen plaats. Alhoewel bij sommige schutters ook enige spanning voelbaar was om met de kruisboog zoveel mogelijk de roos te raken, gingen uiteindelijk de meeste punten en de verrassingspakketjes met versnaperingen naar Stan Remmen (1), Pim Kempel (2) en Daniël Kersten (3).

Bron: Frans Thonenimage_pdf